dimarts, 16 d’octubre del 2012

Francesc Fité lliura la seva tesi doctoral a la Biblioteca de l’Escola


En Francesc Fité va estudiar tota la Primària, ESO i Batxillerat a la nostra escola obtenint uns resultats excel·lents en totes les matèries. Aquest nivell el va continuar a la Universitat Politècnica de Catalunya on va cursar Matemàtiques i on es va doctorar amb una tesi sobre Geometria Algebraica. Actualment investiga a Alemanya després d’haver realitzat estades als Estats Units.

En la seva tesi, de la qual ens ha lliurat còpia, agraeix el que ha après a “tots aquells que han estat els meus professors des de l’Escola fins la Universitat” i també als seus pares i àvia dels qui valora que li hagin transmès “el valor del treball constant, l’esperit de superació i el desig per aprendre”. Reconeix que la família són els primers mestres.

En la conversa que vàrem mantenir ens va explicar com funciona el món de la investigació matemàtica. En aquest sentit, destaca que tot sovint cal fer grans esforços de concentració per poder comprendre els darrers avenços en la aquesta disciplina. La lectura de llibres i articles de revistes requereix un esforç molt gran que es fa mitjançant l’estudi personal i el seminari gairebé diari amb els companys de departament. El seu dia a dia comença anant al despatx a les 9 del matí i es passa el temps investigant i escrivint els diferents articles que té entre mans. A mig matí es troba amb els col·legues per fer la reunió de seminari on comparteixen dubtes i solucions als diferents problemes que tracten. Després del dinar hi ha l’hora del cafè, on al voltant d’una pissarra es van comentant nous problemes i qüestions. La tarda pot ser llarga o molt llarga, depenent del punt de la investigació i de les diferents conferències que estigui preparant. Les universitats alemanyes disposen d’unes biblioteques amb unes instal·lacions excel·lents que estan orientades a trobar allò que es cerca, ja sigui a les seves prestatgeries o a les bases de dades bibliogràfiques.

En Francesc ha combinat la investigació amb algunes classes en temes com la Teoria de Galois, que és la part de la Matemàtica que demostra, entre moltes altres coses, que el cercle no es pot quadrar. Com a investigador d’alt nivell ha voltat per gran part del món i destaca la sorprenent capacitat que tenen els matemàtics indis i la gran proporció d’investigadors asiàtics que hi ha a les millors universitats d’arreu.

El seu treball L-functions andArtin representations attached to twised abelian varieties estarà disponible a la nostra biblioteca. Comptar amb un exemplar d’aquesta valua acadèmica és un honor per a la nostra escola. Als mestres i professors/es ens produeix una gran il·lusió saber que el nostre alumnat se’n surt amb èxit en el món acadèmic, professional i personal. En el fons, aquest és el sentit de la nostra feina.