dijous, 18 de desembre del 2014

Bojos per la economia



A principis d’aquest any, des de l’àrea d’empresa de l’escola, se’m va donar la oportunitat de participar en el taller “Bojos per l’Economia”, un taller organitzat pel CREI (Centre de Recerca en Economia Internacional), un centre de recerca adherit a la Universitat Pompeu Fabra. L’objectiu d’aquest taller és formar els seus participants en temes d’actualitat en economia, centrant-se, especialment, en la vessant matemàtica i estadística d’aquests. El taller consistia en vuit sessions, de tres hores cada una, en català, castellà o anglès, en les quals un ponent, professor de la Universitat Pompeu Fabra o científic del CREI, tractava algun d’aquests temes, tals com l’atur, les desigualtats, les crisis, o, fins i tot l’economia del canvi climàtic.

Dos dels ponents més destacats que vam tenir, van ser, d’un costat, el Jordi Galí, director del CREI i candidat a Premi Nobel d’Economia al 2009, que ens va parlar sobre les crisis econòmiques. D’aquesta sessió vam aprendre que les crisis i recessions (tot i que normalment no tan fortes com l’actual) es produeixen cíclicament i irregularment, cada una d’elles seguides d’un llarg període d’expansió. 

De l’altre, el Xavier Sala-i-Martín, no només conegut per ser un gran economista, sinó que, també, per haver estat vicepresident del F.C. Barcelona. Amb ell hem vist com les desigualtats, al contrari del que es diu, estan disminuint, amb matisos, ja que mentre que entre països són cada cop menors, dins d’aquests va a l’alça. Amb ell també hem aprés que el motor del progrés són les idees.
 
Finalment, voldria posar alguns fets curiosos i interessants que hem pogut aprendre:

·    Si a un iPhone 5 (sobre els 500€), li traguessis tots els seus components, els separessis, i els venguessis, només guanyaries uns 20 cèntims. Això sí, fent això et quedaries, lògicament, sense capacitat comunicativa.
·         El millor moment per a trobar treball és just després de perdre’l.
·         L’economia és molt difícil de predir amb precisió a llarg termini.
·         Al 1980, per cada 100 homes, treballaven unes 36 dones. Actualment, en treballen unes 80. 
·    Tenim mala memòria, així que la bombolla especulativa fàcilment tornarà


Victor Martin
2n Bat D (curs 2013-14)