dijous, 18 de desembre del 2014

Maquillatge “a la romana”Sí, les romanes i  els romans també es maquillaven. La moda es va implantar sobretot entre les dones romanes  benestants  cap a l’inici de l’Imperi romà, a finals del segle I aC.
Aquesta moda la marcava l’emperador o l’emperadriu del moment i era imitada per quasi totes les patrícies del Imperi.
Les matrones romanes, les dominae, tenien un munt d’esclaus i esclaves al seu servei  però hi havia una esclava especialitzada per a la seva cura personal.  Aquesta s’anomenava ornatrix i  s’encarregava de preparar tota mena d’ungüents i cremes per la toaleta de la seva senyora. També la pentinava, la vestia i la rentava i, fins i tot, li preparava alguns remeis casolans per guarir-la de qualsevol problema de salut o profilàctic. 
Sabem, doncs, que la cosmètica ja existia a  l’antiguitat clàssica romana i utilitzava molts productes similars als actuals i també d’altres ben curiosos,...
Per al cos i cabell els agradava molt fer servir olis essencials i d’olor que tenien la seva base en l’oli d’oliva,  de sèsam o de lli i  s’hi afegien pètals de flors, mirra, fulles diverses o bulbs de nards, entre d’altres productes.
La pell havia de ser molt blanca, símbol de puresa i noblesa; i sense taques ni  pigues. Ho aconseguien posant-se a la pell  pols de plom,  albaialde o cerussita i també amb closques de cargolets polvoritzades o amb pols de banya de cérvol.
Productes per a la  cosmètica
Magna Celebratio, Festival romà de Badalona 2014


Per a les cremes nutritives feien servir la lanolina d’ovella, la baba i la closca de cargol, algues, cogombres ... i, fins i tot, mascaretes fetes amb els genitals d’un brau ben matxucats,... (qui ho  vulgui provar, ja  sap,...)